נתוני צריכת שמן הזית בישראל נמצאים בעלייה מתמדת בשנים האחרונות. שמנים מסוגים שונים נפרשים על המדפים בחנויות וגורמים לצרכן המבולבל לתהות איזה מהם עדיף.
מבולבלים? גם אנחנו. לקטנו לכם כמה טיפים שיעזרו לכם להחליט.
שמני הזית נבדלים זה מזה במספר דברים, ביניהם הצבע, הטעם, הניחוח ורמת הצמיגות. לדרך בה מכינים את השמן השפעה מכריעה על איכותו.
איך מבחינים בין השמנים השונים? התשובה פשוטה, על פי שמם.
שמן זית כתית
שמן שהופק בכבישה קרה (בטמפרטורה של 27 מעלות צלזיוס), בדרך זו משמרים את הערכים הבריאים של השמן.
שמן זית כתית מתחלק לשלוש קטגוריות:
כתית מעולה (extra virgin): שמן באיכות הגבוהה ביותר ורמת החומציות שלו אינה עולה על 1%.
כתית (virgin): שמן באיכות גבוהה, נבדל משמן "כתית מעולה" בכך שרמת החומציות שלו נעה בין 1%-2%.
כתית רגיל (light, ordinary): מכיל עד 3.3% חומצות חופשיות. שמן זה לא מצריך סימון מיוחד אולם משווק לעיתים כשמן "לבישול, אפיה וטיגון".
שמן זית מזוכך (refined)
שמן שזוקק באמצעות שימוש בחום וחומרים כימיים, מתוך רצון להוריד את רמת החומציות שלו למקסימום של 0.3%.
ההתערבות אמנם מגדילה את כמות השמן, אך פוגעת בטעם, בצבע האופייני, בריח ובתכולת המינרלים של השמן. לשמן זית מזוכך צבע צהוב והוא אינו בעל ריח אופייני לשמן זית.
שמן זית – זהו שמן זית שהופק על ידי ערבוב של שמן זית כתית עם שמן זית מזוכך. בעל חומציות מרבית של עד 1.5%.
שמן גפת-זית מזוכך – זהו שמן זית שהופק על ידי מיצוי של זיתים או גפת זיתים. המיצוי נעשה על ידי ממס והשמן עבר זיכוך בסוף התהליך.
שמן גפת-זית – זהו שמן גפת-זית מזוכך שעורבב עם שמן זית כתית.
שמן זית זך (pure): זהו שמן זית באיכות ירודה המשמש רק למאור וקוסמטיקה. בגלל המצאות חומרים כימיים בו הוא אסור למאכל.
אז עכשיו כשעשינו סדר כל שנותר לכם הוא לצאת אל החנות הקרובה לביתכם (או ללבכם), אם בשמן זית טעמן חשקה נפשכם צפו ברשימת הלקוחות שלנו באזורכם.
בלחיצה על שם המוצר תועברו למוצר טעמן הרלוונטי.